Search
Close this search box.

Voice

Over mij als voice-over

Vorig jaar zat ik 40 jaar in het voice-overvak en dat leek me een mooi moment om te stoppen. 40 jaar! Behalve dat ik al sinds 2014 eigenlijk arbeidsongeschikt ben omdat ik niet meer goed kan lezen door een oogafwijking, vond ik het ook wel lang genoeg geweest, in een jungle van stemmen in een cultuur waar de snelste en de goedkoopste wint en waarin de ambacht die ik beoefen niet meer word gewaardeerd.

 

Ik ben begonnen als 15 jarige in een tijd dat de jongste vrouwenstem al in de 40 was. Ik was de eerste en enige jonge vrouwenstem en dat bleef ik wel tien jaar. Pas toen ik een jaar of 25 was kwamen er vrouwenstemmen van mijn leeftijd bij, maar toen bleef ik nog tien jaar één van de meest gevraagde vrouwenstemmen. Als een kameleon voegde ik me naar een tekst en zo was ik heel vaak 5 x in een reclameblok te horen zonder dat iemand ooit door had dat ik dat allemaal was. Maar niet alleen reclames sprak ik in, ik las ook jarenlang bedrijfsfilms in, E-learnings en Voice responsesystemen.

Ik deed echt alles. Ik was de eerste sprekende barbie-ik heb haar nog steeds-daar vloog ik voor naar LA, ik speelde Anita in 101 Dalmatiërs en 25 jaar lang was ik de perronstem van de NS. Ook was ik tien jaar stem van Libresse en vijftien jaar van Robijn. Ik heb drie jaar nieuwsgelezen bij Sky Radio, Classic FM en Radio 538 en negen jaar lang jazzprogramma’s gepresenteerd op Radio 6 bij omroep Max. Ik deed alles, omdat ik ook alles kon.

Nou was dat geen toeval, want ik werkte daar hard voor. Ik deed conservatorium zang jazz en klassiek, Ik zat jaren op logopedie en acteerles, gaf ademtherapie, investeerde in presentatielessen en deed workshops vrije stem expressie. Altijd als ik tegen iets aan liep, een blokkade of iets wat ik niet kon, dan ging ik op les net zo lang tot ik het wel kon.
Ik vond het altijd een heerlijk vak, wat ik graag deed, maar doordat er de afgelopen decennia er dus bijna nooit meer een creatief proces is samen met elkaar, zoals dat vroeger was en ik altijd uren alleen in mijn studio zat te ploeteren vanwege mijn oog, vond ik voice-over zijn niet meer leuk.

Ik heb mezelf daarom weer omgeschoold als jazzzangeres de afgelopen jaren, daar ben ik uiteindelijk toch ooit voor afgestudeerd aan het conservatorium, ik speel daarbij ook fluit en saxofoon, daar zou ik graag iets mee zou willen doen in de nabije toekomst EN ik heb mijn stiel weer opgepakt als healer en reader met de IK BEN LICHT Reis, een jaartraining die je leert afstemmen op je chakra’s en je thuis brengt bij je zelf.

Daarbij geef ik ook Sacred Yoga Meditation 2 x per week ‘s morgens, een Feel Good Zelf Healing uur.

Maaar…. Na een tijdje weg te zijn geweest, kruipt het bloed toch waar het niet gaan kan. Af en toe krijg ik nog een opdracht van een oude klant die van niets weet en dan voel ik hoe leuk ik dit vind en hoe ik dit mis.
Vanaf nu kan je mij weer boeken als voice over of een webinar volgen 

Voice-Acting Webinar

Mensen vragen me soms les te geven en dat vind ik leuk. Alhoewel ik niet heel vaak enthousiast ben over het resultaat als ik 1 op 1 met iemand werk. Net als de IK BEN LICHT Reis is het grootste euvel bij veel mensen dat ze niet bereid zijn zelf stappen te ondernemen en in zichzelf te investeren. Een ambacht of nieuwe gewoonten aanleren hebben gemeen dat het minstens 10.000 uur investeren is in dat wat je graag wil en dat betekent dat als je voice-over wilt worden, je jezelf hebt te professionaliseren, wat voor mij betekent dat je jezelf schoolt in alle aspecten van je stem. Je leert in feite je eigen instrument bespelen.

Dat zijn

  • Ademhaling en Ademsteun
  • Resonantie
  • Uitspraak
  • Overdracht en Performance
  • Acteren
  • Lezen
  • Microfoontechniek

Het vak van voice acting in de zin van hoe gebruik je je stem en je energie en hoe breng je een tekst geloofwaardig over in een bepaalde stijl vind ik het mooiste ambacht wat er is, daarom heb ik besloten 1x per maand een Webinar per Zoom te houden voor iedereen die alle kneepjes van het voice-over vak wil leren beheersen. Ik werk altijd volgens een vaste structuur, het is daarom geen cursus, meer een terugkerende maandelijkse inspiratieles van een oude rot in het vak die steeds verschillende thema’s behandelt, al waar er vraag naar is.

Iedere eerste vrijdagochtend van de maand van 10.00 tot 12.00 ben je welkom Tot dan!