Search
Close this search box.

Schaamte

Schaamte zit net zo diep als dat wij behoeftes hebben. Schaamte ontstaat als schaduwkant van het tweede chakra als we opgroeien in de periode tussen één en twee jaar oud, door een verstoring in het gebied van eten en drinken en poepen en plassen. Op natuurlijke wijze, ontstaat de Ervaringswereld van het tweede chakra vanuit het ontdekken van het gevoel, het zintuigelijke.
Art: Shame, by Karen Howarth
Het avontuur van het stoffelijke leven. Het actief ontdekken van materiaal en mechanismen. Alles in het leven wat we zien zodra onze ogen open gaan en wat we met onze handjes aanraken, wordt in die levensfase verbonden met onze zintuiglijkheid.
 
Als alles zich daarin goed ontwikkelt, leren we dat we een sensitief, sensueel en seksueel wezen zijn vol levenskracht.
Als we ouders hebben die niet aangesloten zijn op onze behoeftes, omdat ze of niet goed opletten, of protocollen volgen zoals bijv. Dr Spock die beweerde dat het goed is om baby’s in een kamertje alleen te laten huilen terwijl dat behoorlijk traumatisch is, of als ze braaf de instructies van de zuigelingenzorg opvolgen die een bepaalde dosis voeding op een bepaalde manier laten geven aan alle baby’s op basis van gewicht in plaats van op behoefte, als er iets niet goed gaat met onze natuurlijke behoeftes, ontstaat er schaamte over onze behoeftes, die natuurlijk zijn en waar we recht op hebben. Op tijd een schone luier, afgestemde voeding en zindelijkheidstraining, genoeg prikkels om te stimuleren maar niet teveel, zorgen voor een normale ontwikkeling van onze gevoelswereld.
 
Het is in het eerste chakra ook gezegd: Een vol afgemeten flesje in de magnetron opgewarmde poedervoeding, geven terwijl er naar de favoriete Netflixserie wordt gekeken met je pasgeboren baby lijkt allemaal heel gezellig en misschien niet uit te maken, maar dat doet het wel. Het zorgt ervoor dat we vanaf onze geboorte geconditioneerd raken aan vulling en afwezigheid, wat maakt dat we ons op latere leeftijd alleen maar enigszins aanwezig kunnen voelen als we onszelf vullen met afwezigheid, puur omdat dat het enige is wat we kennen. Met andere woorden: Als volwassene is dat wat we krijgen ook dat wat we later onszelf geven.
 
De baby leert zo niet wat voeding is en al helemaal niet wat vibratie is, de Levens Energie die uit moedermelk komt, wat alles in zich heeft aan Prana (Levenskracht) speciaal ontworpen om aan de baby door te geven. Naast de relatie die de baby met de borst in het eerste jaar als voeding (voeding is Liefde van mama) aanleert, worden er Energetisch ‘streamers’ aangelegd, het IK BEN DNA van de baby, ofwel de mate waarin deze baby er volledig mag zijn.
 
Het tweede chakra is een inetsing van de Ervaringen die we opdoen in ons eerste en tweede levensjaar op het gebied van onze primaire behoeftes.
 
Later, in het derde chakra, als we leren nadenken en verbanden gaan leggen, trekken we daar een conclusie overheen: Dat komt omdat ik…. (heel slecht ben, niet lief ben, het niet waard ben, niet goed genoeg, schuldig ben etc…)
In het jaar daarna, in het vierde chakra, slijt daarover heen een andere conclusie:
Dus daarom ik heb ik geen recht op….(dat wat een ander heeft, dat wat ik graag wil, succes, overvloed, liefde etc.)
Vanaf het vijfde levensjaar komen de strategieën over de conclusies heen en de compensaties: Dus moet ik zorgen dat ik zo communiceer…(als ik mijn mond dicht hou, of mensen naar de mond praat, juist heel veel praat of de boel afleid dan zien ze niet dat ik heel slecht ben niet lief ben, het niet waard ben… etc.)
 
In het zesde levensjaar: Dus moet ik zorgen dat ik zo gezien wordt….(creëren van het ideaal zelfbeeld: de leuke jongen, het lieve gehoorzame meisje etc. het ontwikkelen van sociaal gewenst gedrag of juist ongewenst gedrag waarin je steeds weer negatief bevestigd wordt)
In het zevende levensjaar: Dus moet ik zorgen dat ik me zo gedraag…(manipuleren van mensen en situaties, bepaald gedrag inzetten om een bepaald resultaat te bereiken, zoals bv veel geven om zelf te krijgen, iemand heel veel helpen om deze afhankelijk te maken, bondjes stoken tegen anderen om zelf uit de wind te blijven etc.)
 
In deze fase van de IK BEN LICHT Reis stemmen we af op onze diepste schaamtes, waar deze vandaan komen, hoe ze ingeëtst zijn en blijven aantrillen als ze getriggerd worden en leren we hoe we onze schaamte kunnen overwinnen door de andere kant er van te kunnen zien. In de IK BEN LICHT Reis gaat het deze week om schaamte die we ervaren vanuit alle chakra’s.
 
Chakra 1: Schaamte met betrekking tot je lichaam.
Chakra 2: Schaamte met betrekking tot je behoeftes.
Chakra 3: Schaamte met betrekking tot je gedrag en je karakter.
Chakra 4: Schaamte voor het verlangen naar Liefde en verbinding.
Chakra 5: Schaamte voor wie je bent, je zelfexpressie, je geheimen en je leugens.
Chakra 6: Schaamte voor je waardeloosheid en je positie in de wereld.
Chakra 7: Schaamte voor je afkomst.
 
Schaamte helen we door onze bestemming terug te vinden. Het doel ervan, de andere kant van de medaille. Als je kan zien en voelen waarom en waarvoor je je schaamt en waar dat gevoel vandaan komt, sta je meteen vol in je Creatiekracht.

Laat je mening achter!

Volg Tuffie.TV

TUFFIE’S INSPIRATIEMAIL ONTVANGEN?

Ontvang wekelijks een mail met inspiratie uit de Nieuwe Tijd en reflectie vanuit Energie en Bewustzijn en profiteer van het gratis bekijken van de video’s uit de Premium Content.