Zoek
Sluit dit zoekvak.

Blog Chakra ontwikkeling deel 12

Het vierde chakra, het hartchakra Anahata: Ongebroken, ongeschonden Hart: Het centrum, symbool van Liefde, het leven dat klopt Ofwel het vierde chakra: Onze innerlijke kern van Liefde
Het hartchakra fysiek

Het vierde chakra, het hartchakra, ontwikkelt zich in ons vierde levensjaar en bevindt zich in het midden van onze borstkas, dus rechts van ons fysieke hart. Het is precies het centrum waar ook onze longen zich bevinden en dat is geen toeval. Ons hartritme is gekoppeld aan onze ademhaling; Hoe hoger en sneller onze ademhaling, hoe sneller onze hartslag en andersom en hoe lager en lager onze ademhaling, hoe rustiger onze hartslag. Hoe wij ons voelen vanuit onze hart stroom, bepaalt onze ademhaling en hartslag. Daarom kunnen wij ook vanuit ons hartslag en ademhaling ons hart aansturen.

Het hartchakra: functie en anatomie

Het vierde chakra is een ongestructureerd chakra, dus een stroom en geen grid zoals de oneven chakra’s. Het vierde chakra stroomt vrij als in alle chakra’s eronder de Energie ook vrij kan stromen.

Als in de lagere chakra’s stagnaties of deuken in het zelfbeeld zijn opgelopen, bepaalt die trilling het beeld van onze ZelfLiefde. Alles wat we meemaken vormt hoe we ons over onszelf en de buitenwereld voelen. Náást wat we over onszelf denken vanuit de overtuigingen en conditioneringen die ons hebben gevormd.

Het vierde chakra functioneert als het centrum van ons bestaan: de Liefde die we zijn. Het hart, de Liefde die we zijn, trilt aan als Ervaring van Energie: Zolang de Energie stroomt, voelen we ons goed. Hoe meer we in deze stroom bevestigd worden als de Liefde die we zijn, hoe gelukkiger we onszelf voelen.

Het hartchakra: De Ervaringswereld van Liefde, of… ?

Tussen ons vierde en vijfde levensjaar ontdekken we ergens gaandeweg dat we niet meer het centrum van ons bestaan zijn. Dat niet alle keuzes die papa en mama maken gericht zijn op ons en dat er ook nog van andere mensen gehouden kan worden dan onszelf.
Op deze leeftijd ervaren we voor het eerst bewust verraad en dat ons bestaan een wereld is met regels waar je je aan moet houden. Tevens is dat loslating van het beeld dat je niet meer de enige op de wereld bent. Deze informatie slaat zich op in het hart en bepaalt later ons zelfbeeld. Hoe en waarmee we onszelf bevestigen en hoe en waarmee we aan de buitenwereld bevestiging vragen. Vervolgens gaat de rest van ons leven over onszelf weer terugvinden als die Liefdevolle Eenheid die we natuurlijk wel waren, voordat we vanuit de buitenwereld iets anders aangeleerd kregen over onszelf en over wat liefde is.

In het hart ervaren we de Liefde die we zijn. Wat we qua Liefde in relatie tot onszelf ervaren hebben, maar ook wat we er over aangeleerd hebben gekregen. Nadat het trauma is ontstaan in het vierde levensjaar dat we als kind niet meer het centrum van ons eigen bestaan zijn, maar leren dat liefde voorwaardelijk is: We moeten naar school en zwemles en goed ons best doen en ons aanpassen anders zijn we niet lief.
We ontdekken dat Sinterklaas, de paashaas, de kerstman en sprookjes niet bestaan maar dat dat wel onze levensvieringen zijn.
Als kinderen leren we als programmering verlangen naar een levenslang monogaam hetero huwelijk, want dat is wat iedereen doet. We leren hiermee

  1. aan dat we niet de Liefde zijn die we zijn. Hiermee zijn we weggehaald bij onze werkelijke identiteit en worden we afgeleid van ons werkelijke geluk
  2. extern uitreiken naar geluk; we leren dat een ander ons kan vervullen en gelukkig kan maken, wat niet zo is: Dat is mensen aanleren als een hond achter hun eigen staart aan te lopen.
  3. dat we niet compleet en normaal zijn zonder een partner. Dat zijn we wel.

Als we niet verbinden vanuit deze programmering, die een enorme angst en groot oordeel geeft over alleen zijn met zich mee brengt, zijn we compleet vanuit onze eigen mannelijke en vrouwelijke polariteiten in onszelf.

Het hartchakra: de Healing NU: Koesteren en gekoesterd worden.

Weer in Liefde komen met het Zelf is beseffen dat we in alle lagen van ons Bewustzijn delen hebben die heel zijn en die nooit kapot kunnen. Hoe beschadigd we ook zijn. Er is een deel in ons hart dat niet kapot kan en dat is namelijk de kern en die kern zit in alle Ervaringslagen van ons Energiesysteem.

Liefde is een keuze, een staat van Zijn, die Bewust is.

Als er te veel trauma, verdoving of verraad is, is het heel moeilijk Zelfliefde te voelen. Begin met die lagen die het makkelijkst zijn en maak die dan groter. Dat vergroot het draagvlak om de andere lagen te kunnen openen en koesteren.

Chakra 1: De Liefde die we voor ons lichaam voelen: als tempel voor het spirituele en voertuig voor de Aardse Ervaring
Chakra 2: De Liefde voor ons diepste gevoel, onze grootste Creatie en onze magische Seksualiteit
Chakra 3: De Liefde voor onze acties, onze focus, discipline en doorzettingsvermogen
Chakra 4: De Liefde voor de Liefde die we zijn, verbinding, zorgen en geven
Chakra 5: De Liefde voor de waarheid die we zijn, onze zuiverheid en integriteit
Chakra 6: De Liefde voor ons Energie Bewust Zijn: Zien, horen en begrijpen
Chakra 7: De Liefde voor ons Kosmische Licht: het innerlijk weten en innerlijk volgen van dat weten, onze hoogste intelligentie

Uit: IK BEN LICHT Werkboek

Laat je mening achter!

Volg Tuffie.TV

TUFFIE’S INSPIRATIEMAIL ONTVANGEN?

Ontvang wekelijks een mail met inspiratie uit de Nieuwe Tijd en reflectie vanuit Energie en Bewustzijn en profiteer van het gratis bekijken van de video’s uit de Premium Content.